Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Περιτονίτιδα μια απο τις πιο συχνές παρενέργειες της Περιτοναικής Κάθαρσης


 Η περιτονίτιδα είναι μια βακτηριακή ή μυκητιασιακή λοίμωξη του περιτόναιου, η μεμβράνη δηλαδή που καλύπτει τα όργανα μέσα στην κοιλιά σας. Περιτονίτιδα μπορεί να προκληθεί από οποιαδήποτε ρήξη (διάτρηση) στην κοιλιά σας, ή ως επιπλοκή άλλων ιατρικών παθήσεων.
Η Περιτονίτιδα απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Η Θεραπεία της περιτονίτιδας συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις,  χειρουργική επέμβαση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία η περιτονίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή λοίμωξη σε όλο το σώμα σας.
Αν  υποβάλλεστε σε περιτοναϊκή κάθαρση, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας στην πρόληψη της περιτονίτιδας ακολουθώντας καλή υγιεινή πριν, κατά και μετά την αιμοκάθαρση. 

Τα συμπτώματα της περιτονίτιδας περιλαμβάνουν:
  • Κοιλιακό άλγος ή ευαισθησία
  • Φούσκωμα ή ένα αίσθημα πληρότητας (διάταση) στην κοιλιά σας
  • Πυρετός
  • Ναυτία και έμετος
  • Απώλεια της όρεξης
  • Διάρροια
  • Χαμηλή παραγωγή ούρων
  • Δίψα
  • Αδυναμία
  • Κούραση
Αν  υποβάλλεστε σε Περιτοναϊκή κάθαρση, τα συμπτώματα της περιτονίτιδας περιλαμβάνουν επίσης:
  • Θολότητα στο εξερχόμενο στον σάκκο  υγρό της αιμοκάθαρσης
  • Άσπρες κηλίδες, δέσμες ή συστάδες (ινώδεις) στο υγρό αιμοκάθαρσης (εμφάνιση σαν βαμβάκι.
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Η Περιτονίτιδα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα
. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε έντονο πόνο ή ευαισθησία της κοιλιάς σας, κοιλιακό φούσκωμα, ή ένα αίσθημα πληρότητας.
Αν είστε υποβάλλεστε σε περιτοναϊκή κάθαρση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν το υγρό αιμοκάθαρσης είναι θολό, εάν περιέχει άσπρες κηλίδες, κλώνους ή συστάδες (ινώδες), ή εάν έχει μια ασυνήθιστη οσμή, και αν η περιοχή γύρω από το σωλήνα σας  (καθετήρα) είναι κόκκινη έχει πυώδη εμφάνιση ή είναι επώδυνη. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα περιτονίτιδας. 

Λοίμωξη του περιτοναίου μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους,όπως:
Ιατρικές διαδικασίες, όπως η περιτοναϊκή κάθαρση. Στην Περιτοναϊκή κάθαρση χρησιμοποιείτε σωλήνες (καθετήρες) για να αφαιρέσετε τα προϊόντα αποβλήτων από το αίμα σας, όταν τα νεφρά σας δεν μπορεί πλέον επαρκώς να το πράξουν. Μια μόλυνση μπορεί να συμβεί κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας περιτοναϊκής κάθαρσης από μολυσμένο περιβάλλον, κακές συνθήκες υγιεινής ή μολυσμένου εξοπλισμού.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της περιτονίτιδας περιλαμβάνουν:
  • Η Περιτονίτιδα είναι κοινή μεταξύ των ανθρώπων που υποβάλλονται σε θεραπεία περιτοναϊκής κάθαρσης και δεν ακολουθούν το πρωτόκολλο απολύμανσης στο οποίο έχει εκπαιδευτεί. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιτονίτιδες οι οποίες ξεκινούν από εσωτερικά μικρόβια από τα ούρα, τα κόπρανα ή τα παραμελημένα δόντια.
·         Ο κίνδυνος εμφάνισης  ενός νέου επεισοδίου Περιτονίτιδας  είναι υψηλότερη για   κάποιον που είχε ήδη μια περιτονίτιδα. 

Για τη διάγνωση της περιτονίτιδας, ο γιατρός σας θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας .Όταν μια περίπτωση περιτονίτιδας συνδέεται με περιτοναϊκή κάθαρση, θα κρίνει από  τα συμπτώματα σας,  και ιδιαίτερα από την θολότητα του υγρού αιμοκάθαρσης και μπορεί να είναι αρκετό για το γιατρό σας  για να διαγνώσει την κατάσταση. 

Ανάλυση υγρού του σάκου συλλογής από την Περιτοναϊκή. Εάν έχετε περιτονίτιδα, η εξέταση του υγρού αυτού μπορεί να δείξει αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία δείχνει τυπικώς μια μόλυνση ή φλεγμονή. Μια καλλιέργεια του υγρού μπορεί επίσης να αποκαλύψει την παρουσία των βακτηρίων.

Το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να νοσηλευθείτε για την περιτονίτιδα προκειμένου να έχετε την φροντίδα που χρειάζεστε και την κατάλληλη αντιβίωση.

Συχνά η περιτονίτιδα που σχετίζεται με την περιτοναϊκή κάθαρση προκαλείται από μικρόβια γύρω από τον καθετήρα ή από κακή αντισηψία των χεριών. Αν  υποβάλλεστε σε περιτοναϊκή κάθαρση, λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για την πρόληψη περιτονίτιδας:
  • Πλύνετε τα χέρια σας, κάτω από τα νύχια σας και ανάμεσα στα δάχτυλά σας με σαπούνι και  άφθονο νερό και σκουπίστε τα με χαρτί, στην συνέχεια και αφού έχετε ήδη ελευθερώσει τον καθετήρα, πλύνετε τα χέρια με αντισηπτικό διάλυμα και μην αγγίξετε τίποτα άλλο εκτός από το σύστημα που συνδέεστε.
  • Καθαρίστε το δέρμα γύρω από τον καθετήρα με αντισηπτικό κάθε μέρα.
  • Καθαρίστε κάθε μέρα το σύστημα σύνδεσης
  • Αποθηκεύστε τις προμήθειές σας σε μια περιοχή χωρίς σκόνες και υγρασία.
  • Συζητήστε  με την ομάδα αιμοκάθαρσης σας για την ορθή φροντίδα του καθετήρα σας.



Μελέτη Για την Περιτονίτιδα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο