Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Tα παυσίπονα και η Νεφρική Ανεπάρκεια


Αναλγητικά και νεφρική νόσος
 
Τα Αναλγητικά-παυσίπονα (φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου) μπορούν  να επηρεάσουν τα νεφρά με τους ακόλουθους τρόπους:

Κανονικές δόσεις ορισμένων αναλγητικών φαρμάκων (συμπεριλαμβανομένων του ibuprofen, ασπιρίνες  κλπ) μπορούν να επιδεινώσουν την νεφρική λειτουργία σε ασθενείς που έχουν ήδη νεφρική νόσο. Αυτή η κατάσταση είναι συνήθως αναστρέψιμη εάν κάποιος σταματήσει το φάρμακο έγκαιρα.
Η Ασπιρίνη χαμηλής δόσης (150 mg ή λιγότερο) δεν το κάνει αυτό.

    
Ορισμένα αναλγητικά  και αντιφλεγμονώδη φάρμακα (συνήθως δεν η είναι ασπιρίνη ή η παρακεταμόλη) μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική φλεγμονή του νεφρού (οξεία διάμεση νεφρίτιδα)ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς νεφρική ανεπάρκεια, η οποία έμφανίζεται ξαφνικά και μπορεί να συνοδεύεται από εξάνθημα δέρματος και / ή βαριά απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα. Αυτή είναι μια σχετικά σπάνια επιπλοκή, αλλά είναι σημαντικό να  το γνωρίζουμε, δεδομένου ότι μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το φάρμακο αυτό στο μέλλον.

    
Η υπερβολική κατανάλωση αναλγητικών επί πολλά χρόνια είναι μια  αναγνωρισμένη αιτία ορισμένων ασθενειών των νεφρών. Ποια συγκεκριμένα αναλγητικά το προκαλούν αυτό είναι αμφισβητήσιμο, αλλά τα περισσότερα κρούσματα αφορούν την κατανάλωση των μειγμάτων που περιέχουν ασπιρίνη και φαινακετίνη. Η Φαινακετίνη έχει αποσυρθεί σε πολλές χώρες και η συχνότητα εμφάνισης  της ασθένειας εξ΄αιτίας αυτού του φαρμάκου έχει μειωθεί.

    
Εξαιρετικά μεγάλες δόσεις ασπιρίνης ή παρακεταμόλης μπορούν να προκαλέσουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια .Η Δηλητηρίαση από παρακεταμόλη συνήθως προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια η οποία μπορεί να συνοδεύεται από οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Πολύ σπάνια  η νεφρική ανεπάρκεια εμφανίζεται μόνη της.

Τα ακόλουθα σημεία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη αναλγητικών για την ανακούφιση από τον πόνο:
Μην πάρετε καθόλου αντιφλεγμονώδη φάρμακα αν είστε νεφροπαθείς

Μην πάρετε αναλγητικά, εκτός αν τα χρειάζεστε πραγματικά
Πάρτε μόνο φάρμακα όπως ασπιρίνη ή παρακεταμόλη σε πολύ   χαμηλή δοσολογία
Μελετήστε προσεκτικά το φυλλάδιο οδηγιών που συνοδεύει το φάρμακο

    
Αν έχετε οποιαδήποτε ασθένεια που σχετίζεται με τα νεφρά, ζητήστε ιατρική συμβουλή πριν από τη λήψη  οποιουδήποτε αναλγητικού

πηγή: https://www.kidneyresearchuk.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο