Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Το Ρόδι σαν φάρμακο


Σύμφωνα με τον Γιατρό Εξαιρετικό Νεφρολόγο Και Μεταμοσχευτή Μάριο Πρική μαθαίνουμε περισσότερα για τις ιδιότητες του ροδιού.

"Μετά από μία πάρα πολύ εύστοχη και σημαντική ερώτηση ενός φίλου και ασθενή για το ρόδι μετά από μία πρόσφατη δημοσίευση θεώρησα σωστό να δημοσιεύσω την απάντηση μου για τους μεταμοσχευμένους ασθενείς και φίλους που θα πρέπει να ξέρουν το πιο κάτω:

Ο χυμός του ροδιού λόγω των πολλών θετικών επιρροών στην υγεία έχει τραβήξει τα φώτα πάνω του με αποτέλεσμα να έχει διερευνηθεί και στο αν επηρεάζει τα επίπεδα κάποιων φαρμάκων και ιδίως των ανοσοκατασταλτικών που χρησιμοποιούνται στην μεταμόσχευση οργάνων.


Υπάρχουν λοιπόν και ένα - δύο άρθρα με 2-3 περιπτώσεις μεταμοσχευμένων ασθενών που το tacrolimus τους ανέβηκε λίγο όταν κατανάλωσαν αρκετό χυμό ροδιού. Το ίδιο συμβαίνει και με το grapefruit όπως σίγουρα θα γνωρίζουν οι περισσότεροι. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μεταμοσχευμένος απαγορεύεται να τρώει το ένα ή το άλλο, απλά όχι πολύ και αν το κάνει συστηματικά σε μικρές ποσότητες τότε απλά το επιπέδου του tacrolimus θα ρυθμιστεί με αυτά τα φρούτα στη δίαιτα . Επαναλαμβάνω ότι ο χυμός είναι το πρόβλημα λόγω μεγάλης συγκέντρωσης και ποσότητας και όχι ένα φρούτο το οποίο είναι ωφέλιμο και  Προςφέρει άλλα πολλά στην υγεία"


to rodi exei antioxeidotikes idiotitesΤο ρόδι είναι τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πηγή πλούσια σε δυσεύρετες φυσικές φυτοχημικές ενώσειςστοιχείων, ώστε να καθίσταται πολύτιμο στη διατροφή κάθε ανθρώπου. Τα ρόδια περιέχουν Μετά από μία πάρα πολύ εύστοχη και σημαντική ερώτηση ενός φίλου και ασθενή για το ρόδι μετά από μία πρόσφατη δημοσίευση στην σελίδα αυτή, θεώρησα σωστό να δημοσιεύσω την απάντηση μου για τους μεταμοσχευμένους ασθενείς και φίλους που θα πρέπει να ξέρουν το πιο κάτω:

Ο χυμός του ροδιού λόγω των πολλών θετικών επιρροών στην υγεία έχει τραβήξει τα φώτα πάνω του με αποτέλεσμα να έχει διερευνηθεί και στο αν επειρεάζει τα επίπεδα κάποιων φαρμάκων και ιδίως των ανοσοκατασταλτικών που χρησιμοποιούνται στην μεταμόσχευση οργάνων.

Υπάρχουν λοιπόν και ένα - δύο άρθρα με 2-3 περιπτώσεις μεταμοσχευμένων ασθενών που το tacrolimus τους ανέβηκε λίγο όταν κατανάλωςαν αρκετό χυμό ροδιού. Το ίδιο συμβαίνει και με το grapefruit όπως σίγουρα θα γνωρίζουν οι πλείςτοι αςθενεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μεταμοσχευμένος απαγορεύεται να τρώει το ένα ή το άλλο, απλά όχι πολύ και αν το κάνει συστηματικά σε μικρές ποσότητες τότε απλά το επιπέδου του tacrolimus θα ρυθμιστεί με αυτά τα φρούτα στη δίαιτα . Επαναλαμβάνω ότι ο χυμός είναι το πρόβλημα λόγω μεγάλης συγκέντρωσης και ποςότητας και όχι ένα φρούτο το οποίο είναι ωφέλιμο και προςφέρει άλλα πολλά στην υγεία.

ΚΈχει υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών και πολυφαινολών,  τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά συνυφασμένα με την προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο . Ένα ποτήρι χυμός ροδιού έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι το κόκκινο κρασί , το πράσινο τσάι , τα βατόμουρα, ακόμη και από τα πολυδιαφημισμένα τα τελευταία χρόνια, cranberries (κράνμπερις).

Τα εντυπωσιακά κλινικά αποτελέσματα του ροδιού

Οι κλινικές έρευνες, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, για να αναλύσουν τις ιδιότητες του ροδιού, έχουν αναδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τα σημαντικότερα, είναι τα εξής :

Αντιοξειδωτική, αντιογκική και αντιμυκητιακή δράση

Τα ρόδια περιέχουν ενός είδους ενώσεις που βρίσκονται μόνο σε αυτά και ονομάζονται punicalagins. Μόλις οι ενώσεις punicalagins εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, διασπώνται σε βιοενεργό ελαγικό οξύ. To ελαγικό οξύ έχει αντιοξειδωτική δράση, ενώ λειτουργεί και κατά ιών και των βακτηριδίων. Αρκετές έρευνες επικεντρώνονται σήμερα στην τεκμηρίωση των αντιμεταλλαξιογόνων και αντιογκικών ιδιοτήτων του ελαγικού οξέως. Επιπλέον, το ρόδι περιέχει ένα ισχυρό φυτοχημικό στοιχείο που ονομάζεται γαλλικό οξύ. Το γαλλικό οξύ φαίνεται να έχει αντι-ιογενείς, αντιμυκητιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτική καταστροφή.
Τα punicalagins παρουσιάζονται, επίσης, ως υπεύθυνα για την ιδιότητα του ροδιού να μειώνει τη χοληστερόλη , αλλά και για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να αυξήσει την ταχύτητα με την οποία απομακρύνονται οι θρόμβοι από την καρδιά (αθηροσκλήρυνση). Έχει υπολογιστεί, ότι η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του ροδιού είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη, από αυτή του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

to rodi einai idiaitera threptiko frouto

Αρτηριακή Πίεση

Μία άλλη ιατρική έρευνα, σχετιζόμενη με το χυμό ροδιού, μελέτησε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα  στην καρωτιδική αρτηρία. Τους χορηγήθηκε ένα ποτήρι χυμού ροδιού, κάθε ημέρα για ένα χρόνο . Στα αποτελέσματα, καταγράφηκε ότι όχι μόνο μειώθηκε η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων στη μελέτη περισσότερο από 12% , αλλά υπήρχε ένα 30% μείωση της αθηροσκληρωτικής πλάκας . Αντίστοιχα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι συμμετέχοντες που δεν είχαν λάβει το χυμό ροδιού, παρουσίασαν αύξηση της αθηρωσκληρωτικής πλάκας κατά 9%.

Αιμοπετάλια

Οι, ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που υπάρχουν στα ρόδια έχουν δείξει ότι βοηθούν στη μείωση της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων και φυσικά χαμηλότερη πίεση αίματος, παράγοντες που αμφότεροι εμποδίζουν τις καρδιακές προσβολές.

Αντικαρκινική δράση

Τα ρόδια δεν κάνουν καλό μόνο στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία , αλλά έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του δέρματος, τη λευχαιμία, ενώ εργαστηριακές μελέτες οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη στον άνθρωπο, δείχνουν ότι συντελούν στην πρόληψη αγγειακών αλλαγών που προάγουν την ανάπτυξη των όγκων.

Οστική μάζα – Κατάθλιψη

Ο χυμός του ροδιού περιέχει φυτοχημικές ενώσεις που διεγείρουν τη σεροτονίνη και τους υποδοχείς των οιστρογόνων, έχοντας με αυτόν τον τρόπο συμβολή στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και την αύξηση της οστικής μάζας.

Βιταμίνες

Το ρόδι είναι πto rodi einai plousio se vitamini Cλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ)σίδηροκάλιο και φυτικές ίνες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 45% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη C και το 25% των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ.
Από όλα τα παραπάνω, αλλά και από τις δεκάδες μελέτες οι οποίες έχουν μέχρι σήμερα προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσουν την επίδραση του ροδιού στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι σαφές ότι το ρόδι είναι ένα από τα πιο ισχυρά και θρεπτικά τρόφιμα για τη συνολική καλή υγεία και ευεξία. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι πιο σύγχρονες και επικαιροποιημένες δίαιτες που έχουν ως στόχο την υγιεινή διατροφή και την απώλεια βάρους, έχουν ως αναπόσπαστο τμήμα τους το ρόδι, συνήθως με τη μορφή χυμού ροδιού, που είναι και πιο εύκολα διαθέσιμος σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η καθολική θετική δράση του στο καρδιαγγειακό, το νευρικό σύστημα και τη σκελετική υγεία, αλλά και η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες, το καθιστούν ένα σημαντικό καθημερινό «φάρμακο», που μας προσφέρει η φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο