Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Εγχειρίδιο Περιτοναικής Κάθαρσης/Οδηγίες



Το εγχειρίδιο της περιτοναικής κάθαρσης έχει σχεδιαστεί με σκοπό να βοηθά τον ασθενή στην επίλυση προβλημάτων και δυσκολιών που πιθανώς να παρουσιαστούν κατά την διενέργεια της θεραπείας της Περιτοναικής κάθαρσης.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως παραπεμπτικός οδηγός στις οδηγίες που έχετε πάρει απο την νοσηλεύτρια και τον γιατρό που επιβλέπει την Περιτοναική κάθαρση.

Έχετε εκπαιδευτεί στην κλινική του νοσοκομείου που σας παρακολουθεί για το πως να κάνετε την θεραπεία σας αλλά και για το πόσο σημαντική είναι η απολύμανση των χεριών και η καθαριότητα στον χώρο της θεραπείας σας.

Αν παρόλα αυτά συνεχίζετε να έχετε οποιαδήποτε απορία ή αμφιβολία για την θεραπεία σας,πρέπει να επικοινωνήσετε με το δικό σας Νεφρολογικό τμήμα για περαιτέρω οδηγίες ή και εκτίμηση της κατάστασης.

Παρακάτω παραθέτω κάποια προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσετε καθώς και επεξηγήσεις για το πως θα τα αντιμετωπίσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Θα σας βοηθούσε να τυπώσετε αυτές τις συμβουλές και να τις κολλήσετε σε εμφανές σημείο στον χώρο θεραπείας σας.

Σε καμία περίπτωση μην πανικοβάλλεστε αλλά θα πρέπει να ενεργήσετε άμεσα και υπεύθυνα γιατί όταν εντάσεστε στην Περιτοναϊκή Κάθαρση σημαίνει οτι υπεύθυνα έχετε αναλάβει την θεραπεία σας.

Έχετε πάντα προληπτικά τα απαραίτητα φάρμακα άμεσης ανάγκης ειδικά αν ζείτε πολύ μακριά απο κάποιο νοσοκομείο κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας.

Έχετε πάντα έτοιμο ένα μικρό σακίδιο με τα απαραίτητα σε περίπτωση που θα χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο (πχ πιτζάμες,παντόφλες,πετσέτα, είδη προσωπικής τουαλέτας,απολυμαντικά μανταλάκια)


1)Προβλήματα που σχετίζονται με τον καθετήρα :

(Εννοείται ότι πάντα κρατάτε καθαρό και απολυμένετε το σημείο εξόδου του καθετήρα παρόλα αυτά κάποιες φορές προκύπτουν και προβλήματα, επίσης μην ξεχνάτε δεν κολυμπούσε σε πισίνες ούτε ξαπλώσουμε σε μπανιέρες όπου αφθονούν τα μικρόβια ωστόσο μπορούμε να κολυμπούσε σε καθαρές θάλασσες)


Διαρροή Περιτοναικού υγρού- ελέγξτε για πιθανή/ό:

Ροή καθαρού υγρού απο το σημείο εξόδου του Περιτοναικού καθετήρα

Ροή υγρού απο την χειρουργική τομή

Οίδημα στον υποδόριο ιστό (πρήξιμο κάτω απο το δέρμα της περιοχής)

Οίδημα (πρήξιμο) στα γεννητικά όργανα




Παρεμβάσεις: Διακοπή της μεθόδου και άμεση επικοινωνία με την Μονάδα  Περιτοναικής κάθαρσης ή το Νεφρολογικό τμήμα.

2)Δυσλειτουργία του καθετήρα-Παρατήρηση για:

Παρατεταμένη,περιορισμένη ή μηδενική παροχέτευση του Περιτοναικού υγρού.

Αιτία-παρεμβάσεις-Χειρισμοί:

1)Απόφραξη του καθετήρα απο θρόμβους αίματος ή Ινικής,Προσθήκη 2000 iu Νατριούχου ηπαρίνης μέσα στο διάλυμα του σάκου (2 λίτρων) Περιτοναικής κάθαρσης,εκτός αν υπάρχει αντένδειξη στην χρήση ηπαρίνης.Επανάληψη και στις επόμενες αλλαγές μέχρι τα υγρά να ρέουν όπως πριν και να είναι διαυγή.

2)Έντονος πόνος στην κοιλιακή χώρα

3)πυρετός

4)θολά υγρά στον σάκο της περιτοναϊκής

βάλτε ένα έγγραφο
Κάτω απο την σακκούλα και αν δεν μπορείτε να το διαβάσετε φύγετε αμέσως για το νοσοκομείο, αν είστε μακριά απο κάποιο νοσοκομείο κάνετε αλλαγή υγρών δύο φορές και αν έχετε εκπαιδευτεί και ήδη εφοδιαστεί με ειδικές ειδικές δόσεις έκτακτης ανάγκης αντιβίωση τότε στην δεύτερη σακούλα που θα πάρετε εγχύστε την αντιβίωση για να προλάβετε την εξέλιξη της περιτονίτιδας. Τις σακούλες με τα θολά υγρά τις αριθμήζετε με ενα μαρκαδόρο με την ένδειξη 1η και 2η και πάρτε τες μαζί σας διότι χρειάζονται για την διάγνωση του μικρο βίου)



5)ερεθισμός στο σημείο εξόδου του καθετήρα







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο