Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Διατροφή και Ουρικό Οξύ

Image result for uric acid

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη - Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Μορφή επιδημίας λαμβάνει η ουρική αρθρίτιδα ή αλλιώς ποδάγρα εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής. Υπολογίζεται πως το 2,5% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αυτήν. Τα θύματά της είναι κυρίως άνδρες που βρίσκονται στην μέση ηλικία. Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα; Ποια είναι η κατάλληλη δίαιτα που ρίχνει τα επίπεδα του ουρικού οξέως;
Η ουρική αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων, προσβάλλει πιο συχνά τους άντρες και συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50 ετών. Συμβαίνει όταν το ουρικό οξύ στο αίμα είναι σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να σχηματίζονται κρύσταλλοι στις αρθρώσεις.
Η δίαιτα που συστήνεται στοχεύει στον έλεγχο της παραγωγής και αποβολής ουρικού οξέος και βοηθά στην πρόληψη των κρίσεων της ουρικής αρθρίτιδας. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι πρέπει να χάσετε βάρος, ωστόσο αποφύγετε τη γρήγορη απώλεια κιλών, γιατί αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια κρίση ουρικής αρθρίτιδας.
1) Περιορίστε το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα. Αποφύγετε κυρίως τα εντόσθια, το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί. Επιπλέον περιορίστε τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σκουμπρί) και τα θαλασσινά (τόνος, γαρίδες, αστακό, χτένια). Επειδή όλα τα κρέατα και ψάρια περιέχουν πουρίνες μειώστε την πρόσληψή τους σε 170 γραμμάρια την ημέρα.
2) Περιορίστε το λίπος. Τα κορεσμένα λιπαρά μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει το ουρικό οξύ. Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας ή χωρίς καθόλου λιπαρά.
3) Αν και η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο υπερουριχαιμίας, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δε φαίνεται να δρουν επιβαρυντικά. Μπορείτε να τρώτε άφοβα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά υψηλά σε φυτικές ίνες (κόκκινο λάχανο, κόκκινες πιπεριές, πατάτες, μελιτζάνες, μπρόκολο, πράσινα λαχανικά). Όμως θα πρέπει να καταναλώνετε πιο σπάνια σπανάκι, κουνουπίδι, σπαράγγι, μανιτάρια, φράουλες, κεράσια, μούρα και μοβ σταφύλια.
4) Αποφύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ εμποδίζει την αποβολή του ουρικού οξέος από τον οργανισμό σας και ιδίως η μπύρα έχει συνδεθεί με κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας. Αν έχετε εμφανίσει έστω και ένα επεισόδιο αρθρίτιδας αποφεύγετε όλα τα αλκοολούχα ποτά.
5) Περιορίστε ή αποφύγετε την κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών, τη φρουκτόζης ως γλυκαντικό και την υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Η φρουκτόζη είναι ο μόνος υδατάνθρακας που κατηγορείται για αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα.
6) Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες. Τρώτε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά και λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως είναι το άσπρο ψωμί, τα κέικ και τα γλυκά.
7) Πίνετε άφθονα υγρά και ιδιαίτερα νερό. Τα υγρά βοηθάνε στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα σας και θα πρέπει να πίνετε από 8 έως 16 ποτήρια την ημέρα.
Ουρικό Οξύ: Τι είναι και τι συμβαίνει στο αίμα μας όταν αυξάνεται

Το ουρικό οξύ παράγεται από τη διάσπαση της πουρίνης, μιας ουσίας που βρίσκεται σε τροφές όπως τα αλλαντικά, η σαρδέλα και η μπύρα.
Το ουρικό οξύ μεταφέρεται με το αίμα και φιλτράρεται από τα νεφρά. Η μεγαλύτερη ποσότητα ουρικού οξέος στο σώμα απορρίπτεται μέσω των ούρων.
Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση ουρικής αρθρίτιδας. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι όλοι όσοι έχουν αυξημένο ουρικό οξύ θα εκδηλώσουν την πάθηση, ούτε ότι όλοι οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα έχουν ανεβασμένο ουρικό οξύ στο αίμα τους.
Τα επίπεδα του ουρικού οξέος ανεβαίνουν όταν το σώμα παράγει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ουρικού οξέος ή όταν τα νεφρά δεν απομακρύνουν αποτελεσματικά το ουρικό οξύ από τον οργανισμό.
Η συνηθέστερη κλινική εκδήλωση του ανεβασμένου ουρικού οξέος είναι η ουρική αρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων). Το υψηλό ουρικό οξύ μπορεί να οδηγήσει επίσης στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά ή στην ηπατική ανεπάρκεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνοδεύεται από άνοδο της αρτηριακής πίεσης, την εκδήλωση καρδιοπάθειας ή χρόνιας νεφροπάθειας. Παραμένει, όμως, ασαφές κατά πόσο το ανεβασμένο ουρικό οξύ αποτελεί αιτία ή προειδοποιητικό σημάδι για αυτές τις παθήσεις.

Οι βασικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα είναι:

- η διατροφή (τροφές πλούσιες σε πουρίνες)
- τα διουρητικά φάρμακα
- η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- η κληρονομικότητα
- οι διαταραχές του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός)
- τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
- η παχυσαρκία
- η ψωρίαση
- η δυσλειτουργία των νεφρών
Αντιμετωπίστε την ουρική αρθρίτιδα και την αρθρίτιδα με 3 φυσικές θεραπείες
Όποιος έχει βιώσει τον πόνο από την επίθεση της οξείας ουρικής αρθρίτιδας ή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας θα πουλήσει ακόμα και την ψυχή του για να βρεί γρήγορη ανακούφιση από την αγωνία. Τα περισσότερα φάρμακα χρειάζονται αρκετό χρόνο για να λειτουργήσουν και να φέρουν ανακούφιση. Και, πολλά από αυτά τα ίδια τα φάρμακα προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Και εάν θα μπορούσατε να κάνετε ένα ποτό, και μέσα σε λίγα λεπτά, να βοηθούσε τον πόνο να υποχωρήσει σε ανεκτά επίπεδα ή να τον ανακουφίσει εντελώς; Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Λοιπόν, δεν είναι. Η βασική αιτία της ουρικής αρθρίτιδας, της αρθρίτιδα και της ινομυαλγίας είναι μια ανισορροπία στο σύστημα που προκαλεί οξέωση, η οποία είναι η βάση των περισσότερων σωματικών ασθενειών. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το pH σας είναι εκτός ισορροπίας και το σώμα σας προσπαθεί να φέρει πίσω την ισορροπία με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί. Ακόμη και στις αυτοάνοσες νόσους όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ρίζα της αιτίας της είναι η ανισορροπία. Η προσπάθεια του οργανισμού να ανακτήσει την ισορροπια του είναι αυτό που προκαλεί την αρθρίτιδα, το υψηλό ουρικό οξύ, μυϊκούς σπασμούς και μια σειρά από άλλα προβλήματα. Η λύση είναι να βοηθήσουμε το σώμα να εξισορροπήσει το pH του στο φυσιολογικό επίπεδο με την κατανάλωση αλκαλικών τροφίμων.

Εδώ είναι τρία βασικά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν ισχυρές θεραπείες και να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την φλεγμονώδη αρθρίτιδα και τους πόνους των ρευματισμών, τις επιθέσεις της ουρικής αρθρίτιδας και τα εξουθενωτικά επεισόδια της ινομυαλγίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Καμμία θεραπεία δεν λειτουργεί το ίδιο καλά για όλους. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όλα αυτά, ένα την κάθε φορά, και να βρούμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην κάθε περίσταση.
 
Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα αναμεμειγμένη με νερό μπορεί να ανακουφίσει την ουρική αρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις σχεδόν αμέσως και επίσης να μειώσει τα υψηλά επίπεδα του ουρικού οξέος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε έως και δύο ημέρες για να έρεθει η πολυπόθητη ανακούφιση. Ωστόσο, αν την λαμβάνουμε τακτικά, θα αποτρέψει τις επιθέσεις πριν αυτές συμβούν. Ανακατέψτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι 240 ml νερό και πιείτε το με τη μία. Η μέγιστη συνιστώμενη δόση είναι 4 κουταλάκια του γλυκού τα οποία τα πίνουμε καθ ‘όλη την ημέρα κατά τη διάρκεια μιας οξείας επίθεσης. Στη συνέχεια μειώνουμε την δόσης, καθώς ο πόνος υποχωρεί. Αλλα η μαγειρική σόδα μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για την υπέρταση θα πρέπει να συμβουλευτουν έναν επαγγελματία υγείας πριν από τη χρήση της μαγειρικής σόδα με αυτόν τον τρόπο.

Μηλόξυδο, μηλίτης

Τα στοιχεία που υπάρχουν και οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το μηλόξυδο, ο μηλίτης ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις, τον οξύ πόνο στο στομάχι, πονοκεφάλους, αρθρίτιδα, μυϊκούς σπασμούς και ουρική αρθρίτιδα. Το μηλόξυδο ενεργεί για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας αλκαλικής κατάστασης στο σώμα διεγείροντας τα πεπτικά υγρά, συμπεριλαμβανομένου του διττανθρακικού (σόδας), που απελευθερώνεται από το πάγκρεας. Αυτή η εξαιρετικά αλκαλική ουσία εξουδετερώνει το όξινο του μηλόξυδου και των οξέων του στομάχου, βοηθώντας στην εξισορρόπηση του ρΗ. Ανακατέψτε 1 – 2 κουταλιές της σούπας ξίδι σε ένα ποτήρι με νερό και το πίνουνε μονομιάς. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να το πίνουν σιγά σιγά. Ωστόσο, φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό όταν καταναλώνεται μονομιάς. Εάν είναι πάρα πολύ ισχυρό χρησιμοποιούμε λιγότερο ξύδι στην αρχή και ανεβάζουμε σιγά σιγά μέχρι την πλήρη δόση. Ο μηλίτης είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στην ανακούφιση από τις οξείες επιθέσεις της ουρικής αρθρίτιδας. Πάντα να χρησιμοποιείτε οργανικό ξίδι με τη μάνα μέσα.

Χυμός λεμονιού και μαγειρική σόδα

Ένα άλλο αλκαλικό ποτό που κάνει θαύματα για μερικούς ανθρώπους είναι κοκτέιλ απο χυμό λεμονιού και σόδα. Η ανάμιξη του πολύ όξινου χυμού λεμονιού με την πολύ αλκαλική σόδα δημιουργεί ένα τέλεια ισορροπημένο pH που ταιριάζει με το υγιές φυσικό pH του σώματος, που βοηθά να αποκατασταθεί η ισορροπία σχεδόν ακαριαία. Ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού – περίπου μισό κρασοπότηρο 60 ml σ ε ένα ψηλό ποτήρι. Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και αφήστε το να φουσκώσει μέχρι να είναι εντελώς επίπεδο – περίπου δύο λεπτά. Μπορείτε επίσης να το αναδεύετε. Προσθέστε ένα ποτήρι 240 ml νερό και πιείτε το αμέσως. Θα πρέπει η γεύση του να είναι σαν του νερού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο