Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αιμοκάθαρση





Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θεραπεία μείωσης της αρτηριακής πίεσης με φάρμακα τη στιγμή που αρχίζουν αιμοκάθαρση για νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς έχουν επίσης περίσσεια υγρού στο σώμα τους, με αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση να μπορεί να βελτιωθεί όταν ένας ασθενής αρχίζει τακτική αιμοκάθαρση. Παρ 'όλα αυτά, περίπου το 60 τοις εκατό των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και το 30 τοις εκατό των ασθενών που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση (PD) εξακολουθούν να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση η οποία απαιτεί φάρμακα.

Στην αιμοκάθαρση, οι ασθενείς υποβάλλονται συνήθως  σε θεραπείες τρεις φορές την εβδομάδα. Τυπικά, το βάρος και η περίσσεια του υγρού στο σώμα του ασθενούς ανεβαίνουν πριν την διύλιση, και μειώνονται μετά την αιμοκάθαρση. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η αρτηριακή πίεση τείνει επίσης να είναι υψηλότερη κατά τις ώρες πριν από τη θεραπεία αιμοκάθαρσης και χαμηλότερη στη συνέχεια. Στην πραγματικότητα, τα συμπτώματα της χαμηλής πίεσης του αίματος είναι κοινές μετά τις θεραπείες αιμοκάθαρσης. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες, ναυτία, ζάλη και ζαλάδα. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι λιγότερο συχνή σε ασθενείς σε αιμοκάθαρση που κάνουν καθημερινά θεραπείες, όπως αυτές της αιμοκάθαρση στο σπίτι (HHD). Η πλειοψηφία αυτών των ασθενών κατ 'οίκον αιμοκάθαρσης που κάνουν πιο συχνή αιμοκάθαρση έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση και δεν χρειάζεται να λαμβάνουν φάρμακα  για την ρύθμιση πίεσης του αίματος.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η περιτοναϊκή κάθαρση

Η Περιτοναϊκή κάθαρση (PD) είναι μια καθημερινή θεραπεία, οπότε δεν μπορεί να είναι έκπληξη το γεγονός ότι μόνο το 30 τοις εκατό των ασθενών εκτιμάται να απαιτούν θεραπεία κατά της υπέρτασης. Ωστόσο, η περίσσεια υγρών στο σώμα εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της αρτηριακής πίεσης να είναι υψηλή, και πολλοί ασθενείς σε περιτοναϊκή κάθαρση δεν απαλλάσσονται  από τα τα υγρά όσο καλά θα έπρεπε. Ακόμη και σε ασθενείς των οποίων η ροή ελέγχεται τέλεια, τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση είναι συχνά απαραίτητα. Αυτά τα φάρμακα  επίσης μερικές φορές δίνονται στους ασθενείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση, ακόμη και όταν η αρτηριακή τους πίεση δεν είναι υψηλή. Τέτοια φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς και των νεφρών του ασθενούς.

Υψηλή πίεση του αίματος σε ασθενείς σε περιτοναϊκή αιμοκάθαρση ορίζεται ως αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 140/90 - το ίδιο όπως  και σε ασθενείς χωρίς νεφρική νόσο. Ωστόσο, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, αυτό δεν είναι απολύτως σαφές σε ποιο επίπεδο μια υψηλή αρτηριακή πίεση αρχίζει πραγματικά να αυξάνει τους κινδύνους ενός ατόμου από καρδιαγγειακή νόσο και πρόωρο θάνατο. Αντίθετα, εξαιρετικά χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβής για τους ασθενείς σε αιμοκάθαρση. Εξακολουθεί να υπάρχει κάποια σύγχυση ως προς το τι ακριβώς είναι η βέλτιστη πίεση του αίματος σε ασθενείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση, και είναι γεγονός ότι η βέλτιστη πίεση του αίματος μπορεί να είναι διαφορετική για ορισμένους ασθενείς σε σύγκριση με τους άλλους. Συνολικά, για τους περισσότερους ανθρώπους σε περιτοναϊκή κάθαρση, η καλύτερη σειρά της αρτηριακής πίεσης είναι πιθανώς 110-140 (συστολική) πάνω από το 70-90 (διαστολική).

Διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς σε περιτοναϊκή αιμοκάθαρση

 
Για να  διατηρηθεί η πίεση του αίματος σε βέλτιστο επίπεδο απαιτείται καταρχάς  η διαχείριση των υγρών ενός ατόμου να είναι ισορροπημένη. Πολύ λίγο υγρό στο σώμα μπορεί να προκαλέσει πτώση της πίεσης του αίματος και μπορεί να σχετίζεται με συμπτώματα όπως κράμπες στα πόδια, ναυτία και ζαλάδα. Πάρα πολύ υγρό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, και μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο αστραγάλων ή πρήξιμο του προσώπου, πληρότητα στο στήθος ή δύσπνοια. Συχνά είναι χρήσιμο για κάθε ασθενή να παρακολουθεί  το σωματικό βάρος του. Όταν το βάρος του ασθενούς είναι αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει, υπάρχει πιθανώς πάρα πολύ υγρό στο σώμα. Όταν το βάρος του ασθενούς μειώνεται και η πίεση του αίματος είναι χαμηλή, μπορεί να σημαίνει αφυδάτωση. Η επίτευξη του σωστού βάρους και της κατάστασης του υγρού μπορεί συνήθως να επιτευχθεί ρυθμίζοντας τη συγκέντρωση δεξτρόζης - ένα είδος σακχάρου - σε ανταλλαγές PD του διηθήματος υπό την εποπτεία του νεφρολόγου και ή της νοσηλεύτριας της περιτοναϊκής κάθαρσης . Η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού και υγρών μπορεί επίσης να συμβάλλει σημαντικά στην ρύθμιση της πίεσης του ασθενή.

Φάρμακα για την πίεση του αίματος σε ασθενείς σε περιτοναϊκή αιμοκάθαρση

Τα Φάρμακα παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της υψηλής πίεσης του αίματος σε ασθενείς σε περιτοναϊκή διύλιση. Τα διουρητικά συχνά δίνονται εάν ένας ασθενής περιτοναϊκής κάθαρσης εξακολουθεί να έχει ούρα, δεδομένου ότι βοηθούν στην πρόληψη της υπερφόρτωσης υγρών. Δύο άλλες ομάδες φαρμάκων αρτηριακής πίεσης φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Φάρμακα γνωστά ως αναστολείς ΜΕΑ και αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, φαίνεται επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε πολλούς ασθενείς, και μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικά στη διατήρηση υπολειμματικής λειτουργίας των νεφρών. Συνιστάται από ορισμένες νεφρολογικές κλινικές  ότι ένα φάρμακο  από τις δύο κατηγορίες  μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη επιλογή (όταν γίνεται ικανοποιητικά ανεκτό) σε περιτοναϊκούς ασθενείς που επιδιώκουν μείωση της αρτηριακής πίεσης με φάρμακα.

Συμπέρασμα

Πολλοί ασθενείς σε περιτοναϊκή κάθαρση έχουν υπέρταση. Τόσο η υψηλή πίεση του αίματος όσο και η υπερβολικά χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι επικίνδυνες και να αυξήσουν τον κίνδυνο των κακών αποτελεσμάτων, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τον πρόωρο θάνατο. Η περιτοναϊκή κάθαρση είναι μια καθημερινή θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε ένα βέλτιστο εύρος χωρίς επιπλέον φάρμακα. Η ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των υγρών και η σωστή χρήση των κατάλληλων φαρμάκων συνήθως θα κρατήσει την πίεση του αίματος υπό καλό έλεγχο.

Μετάφραση απο άρθρο του http://www.davita.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο