Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο

Image result for sexuality and kidney disease

Τι εννοούμε, όταν λέμε στυτική δυσλειτουργία;

Είναι η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. Αυτό διαφέρει από τον ορισμό της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, ο οποίος είναι ευρύτερος και περιλαμβάνει διαταραχές της ερωτικής επιθυμίας, της εκσπερμάτισης, του οργασμού και της ικανοποίησης. Ένα παροδικό επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι αναγκαστικά σημαντικό και μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αν, όμως, αυτό επαναλαμβάνεται ή είναι μόνιμο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Αν δεν το αντιμετωπίσετε, με την πάροδο του χρόνου πιθανότατα θα σας προκαλέσει άγχος, προβλήματα στη σχέση σας και μείωση της αυτοπεποίθησής σας. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να μιλήσετε για κάτι τόσο προσωπικό, ακόμη και  στον γιατρό σας· θα πρέπει, όμως, να γνωρίζετε ότι είναι ένα πρόβλημα υγείας, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Είναι ακόμη θέμα-ταμπού;

Παρά το ότι πολλοί άντρες βίωναν αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση για μεγάλο διάστημα, η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχε απευθυνθεί σε ειδικό ιατρό. Η δυσκολία αναζήτησης βοήθειας δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των Ελλήνων, αφού το ίδιο έχει φανεί και σε διεθνείς μελέτες που καταγράφουν την ντροπή ως βασική αιτία. Επίσης, φάνηκε πως οι νέοι άντρες αισθάνονταν μεγαλύτερη δυσκολία στο να απευθυνθούν στον ιατρό συγκριτικά με τους ηλικιωμένους. Κάτι τέτοιο σχετίζεται με τον μύθο πως τα σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το πρώτο βήμα είναι πάντα δύσκολο, αλλά είναι το κλειδί, για να λυθεί το πρόβλημα.

Η επίτευξη της στύσης είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν ο εγκέφαλος, ορμόνες, νεύρα, μύες, αγγεία και φυσικά τα συναισθήματα και ανώτερες ψυχικές λειτουργίες, όπως οι αισθήσεις, η μνήμη και η προσοχή. Μια διαταραχή στη διαδικασία αυτή μπορεί να είναι αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας. Τα προβλήματα μπορεί να είναι οργανικά· στην πορεία, όμως, θα προστεθεί και το άγχος, το οποίο θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και ανάστροφα, ενώ συχνά υπάρχει εξαρχής ένας συνδυασμός οργανικών και ψυχολογικών παραγόντων.

Τα πιο συχνά οργανικά αίτια είναι:

  • Καρδιολογικές παθήσεις ,νεφρική νόσος
  • Απόφραξη των αγγείων
  • Υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Μεταβολικό σύνδρομο (συνδυασμός αυξημένου σωματικού λίπους γύρω από τη μέση, υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης, υψηλής χοληστερίνης)
  • Παχυσαρκία
  • Νευρολογικά νοσήματα, όπως κακώσεις του νωτιαίου μυελού, νόσος του Πάρκινσον και Σκλήρυνση κατά Πλάκας
  • Ορμονικές διαταραχές (π.χ. χαμηλή τεστοστερόνη)
  • Νόσος Peyronie (ανάπτυξη ουλώδους πλάκας στον ινώδη χιτώνα του πέους)
  • Φάρμακα, όπως αντιψυχωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά, διουρητικά, αντιυπερτασικά κ.ά.
  • Κάπνισμα
  • Χρήση ναρκωτικών
  • Αλκοολισμός
  • Θεραπείες για καρκίνο του προστάτη (ορμονικές, ακτινοθεραπεία, ριζική προστατεκτομή)
  • Υπερπλασία του προστάτη (συνυπάρχει συχνά με στυτική δυσλειτουργία)
  • Χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο, όπως επεμβάσεις στο παχύ έντερο και στην κύστη ή στον προστάτη.


    Τι ξέρουμε, σήμερα, για τη στυτική δυσλειτουργία;

    Τα τελευταία 25 χρόνια, άλλαξαν όλα γύρω από τη στυτική δυσλειτουργία. Μάθαμε πού οφείλεται, πόσο συχνή είναι, βρήκαμε διαγνωστικές εξετάσεις που εντοπίζουν το πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά στις θεραπείες, από τις επεμβατικές θεραπείες των πεϊκών προθέσεων και των ενδοπεϊκών ενέσεων τη δεκαετία του ’80, προχωρήσαμε στη μεγάλη επανάσταση με τα από του στόματος φάρμακα της στύσης, με την κυκλοφορία της σιλδεναφίλης (Viagra ™)  το 1998. Ακολούθησαν η ταδαλαφίλη (Cialis) και η βαρδεναφίλη (Levitra). Πρόσφατα, κάναμε ένα ακόμη μεγάλο βήμα με τα κρουστικά κύματα, μία θεραπεία που δεν αντιμετωπίζει μόνο το σύμπτωμα, αλλά στοχεύει στην αιτία του προβλήματος, όταν αυτό είναι αγγειακό. Δεν υπάρχει άλλο πεδίο στην ιατρική που να εξελίχθηκε τόσο πολύ σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα.

    Πόσο συχνά είναι τα προβλήματα της στύσης;

    Εξαρτάται από την ηλικία, αφού στις νέες ηλικίες κάτω των 40 ετών το πρόβλημα αντιμετωπίζουν 1 στους 20 άντρες, στα 40 με 60 προβλήματα έχουν 1 στους 10 και πάνω από τα 60 έτη ένας στους 5 άντρες. Στην Ελλάδα, παρά την έλλειψη μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης, η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν πάνω από 500.000 άντρες που ζουν με το πρόβλημα.


    Τι ρόλο παίζουν οι λάθος αντιλήψεις;

    Μελέτες σε διαφορετικούς κοινωνικούς και πολιτισμικούς  πληθυσμούς έδειξαν πως τα προβλήματα στύσης ήταν πιο συχνά στους άντρες που πίστευαν ότι πρέπει πάντα να έχουν στύση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και πως πρέπει πάντα να ικανοποιούν τις σεξουαλικές ανάγκες της συντρόφου τους. Πεποιθήσεις σαν κι αυτές βρίσκονται βαθιά ριζωμένες ακόμη και στους πιο ώριμους και συγκροτημένους άντρες. Ωστόσο, φαίνεται να αποτελούν πρόσφορο έδαφος, για να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί το άγχος επίδοσης!
    Το μυστικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι οι νέοι με πρόβλημα άμεσα να ζητήσουν βοήθεια ειδικού σεξολόγου, που θα τους βοηθήσει να το ξεπεράσουν γρήγορα. Δυστυχώς, όμως, αντί να απευθυνθούν στους εξειδικευμένους ψυχολόγους/ψυχιάτρους, προτιμούν είτε τη σιωπή είτε την εύκολη δήθεν λύση, το φάρμακο. Όπως και αν έχει, είναι ένα ιατρικό πρόβλημα, και δεν πρέπει να το κρύβουν, γιατί, όσο καθυστερούν τη θεραπεία, τόσο πιο δύσκολη αυτή γίνεται.
 εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες  πληροφορίες
http://www.imop.gr/sex/stytikh-dysleitourgia

http://www.iatrikionline.gr/url_47/6.pdf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο