Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Περιτοναική Κάθαρση και ανάγκες πρόσληψης Πρωτείνης




Στην περιτοναϊκή κάθαρση (PD) η διατροφή σας είναι διαφορετική από ό, τι άλλες δίαιτες αιμοκάθαρσης. Ένας από τους λόγους που διατροφής σας διαφέρει από τη διατροφή της αιμοκάθαρσης είναι ότι μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη πρωτεΐνη. Μάθετε γιατί μπορεί να απαιτείται περισσότερη πρωτεΐνη, ποιο είναι το καλύτερο είδος πρωτεΐνης που μπορείτε να φάτε, πώς να εξασφαλιστεί ότι παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη και πώς να διαχειριστείτε καλύτερα την πρόσληψη φωσφόρου σας.

Πόσο υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη πρέπει να τρώω
;

Ο Διαιτολόγος σας θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πόση πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας θα πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να θέλετε να φάτε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε πρωτεΐνες στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιλέγοντας τροφές σνακ που είναι πλούσιες σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες.

Προκειμένου να έχετε γνώση για την ποσότητα της πρωτεΐνης που τρώτε υπολογίζοντας τις μερίδες σας με την βοήθεια του παρακάτω πίνακα καθώς και με την ζυγαριά στην κουζίνα σας.

28 γραμ. πρωτεΐνης

1 αυγό
Φτερούγες Κοτόπουλο
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρέας ή ψάρι
¼ φλιτζάνι τυρί cottage
¼ φλιτζάνι υποκατάστατο αυγού
  έναςκεφτές
Top of Form
Bottom of Form


59 γραμ. πρωτεΐνης

1 μπούτι κοτόπουλου
½ φλιτζάνι τυρί cottage ή τόνου
1 Μικρή  χοιρινή μπριζόλα
10 -12 μεσαίες γαρίδες

85 γραμ. πρωτεΐνης

1 κομμάτι κρέας, ή πουλερικό ή ψάρι (στο μέγεθος μιας γυναικείας παλάμης)
1Μέτρια μπριζόλα χοιρινή ή κοτόπουλο στήθος
18 - 20 μεγάλες γαρίδες

Συμπληρώματα πρωτεΐνης και σκόνες είναι επίσης  ένας καλός τρόπος  για να προσθέσετε πρωτεΐνες στη διατροφή σας χωρίς να αυξηθεί η ποσότητα των τροφίμων που τρώτε.

Γιατί πρέπει να τρώτε τόσο πολύ πρωτεΐνη μόνο και μόνο επειδή είστε σε περιτοναϊκή κάθαρση;


Δεδομένου ότι είστε σε περιτοναϊκή κάθαρση, θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη από τον μέσο ασθενή  σε αιμοκάθαρση γιατί θα χάνετε μικρές ποσότητες πρωτεΐνης κάθε φορά που γίνεται αποστράγγιση του υγρού διάλυσης από την κοιλιά σας.

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική επειδή ενισχύει τους ιστούς του σώματος σας, επουλώνει τις πληγές, καταπολεμά τις λοιμώξεις και αποτρέπει το πρήξιμο, βοηθώντας τα υγρά να παραμείνουν μέσα στα αιμοφόρα αγγεία σας. Για να διατηρείτε το σώμα σας και τους ιστούς πρέπει να παίρνετε πρωτεΐνη, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή σας.

Τι είδους τρόφιμα έχουν την καλύτερη πρωτεΐνη ;

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης που πρέπει να τρώτε οφείλει να είναι είναι υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, μια μορφή της πρωτεΐνης που είναι εύκολο για το σώμα σας να χρησιμοποιήσει. Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη μπορεί να βρεθεί σε μερικά συμπληρώματα διατροφής καθώς και σε τρόφιμα που προέρχονται από ζώα, όπως:

    Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί
    Πουλερικά
    Ψάρια, οστρακοειδή
    Αυγά

Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι ενώ θέλετε να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη, θα πρέπει να είναι το σωστό είδος των πρωτεϊνών. Τα τρόφιμα όπως τα φασόλια σόγιας, ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο, τα ξερά φασόλια και μπιζέλια ξερά σας προσφέρουν χαμηλότερη ποιότητα της πρωτεΐνης. Αυτά τα είδη των τροφίμων είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο, ένα ορυκτό που μπορεί να σας συμβουλεύσουν να περιοριστεί στη διατροφή σας.

Τι μπορώ να κάνω για να διαχειριστώ καλύτερα την πρόσληψη φωσφόρου μου;


Φώσφορος είναι ένα ορυκτό που βρίσκεται στα τρόφιμα που τρώμε, είναι παρόν σε μεγάλες ποσότητες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί ολικής αλέσεως, τα μεταποιημένα τρόφιμα, τα ποτά τύπου κόλα και στην σοκολάτα. Πάρα πολύς φωσφόρος στη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε  καρδιακά προβλήματα,  πόνο στα οστά, κνησμό, και χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, μεταξύ άλλων.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να διαχειριστείτε καλύτερα την πρόσληψη φωσφόρου σας:


    Κάντε όλες τις καθημερινές θεραπείες Περιτοναικής Κάθαρσης χωρίς παράλειψη

παρακάμπτοντας  μια θεραπεία αιμοκάθαρσης οδηγείστε σε συσσώρευση του φωσφόρου στο αίμα σας.    

Πάρτε το φάρμακο δέσμευσης φωσφόρου με κάθε γεύμα και σνακ εάν έχει καθοριστεί.

    Ελέγξτε την ποσότητα των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο  που τρώτε


Τα τρόφιμα πλούσια σε φώσφορο που θα πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε εντελώς περιλαμβάνουν το τυρί, ξερά φασόλια, ξερά μπιζέλια, το συκώτι, σοκολάτα, ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο και τα ποτά τύπου κόλα. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Περίληψη

Η περιτοναϊκή αιμοκάθαρση στην δίαιτα διαφέρει από τις άλλες δίαιτες αιμοκάθαρσης καθώς μπορεί να απαιτήσει περισσότερη πρωτεΐνη. Συζητήστε με το γιατρό και το διαιτολόγο σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιαίτερες ανάγκες σας σε πρωτεΐνη.Tο πόση πρωτείνη χρειάζεστε θα καθοριστεί απο τον γιατρό σας,τις εξετάσεις αίματος,και την διαιτολόγο που σας παρακολουθεί.

Μετάφραση απο άρθρο του  http://www.davita.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο