Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Περισσότερες απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που θα σας απασχολούν αν θελήσετε να επιλέξετε την Περιτοναϊκή Κάθαρση







Μπορώ να κάνω μόνος μου την θεραπεία;

Σύστημα   συνεχόμενης Περιτοναϊκής Κάθαρσης

Φυσικά και μπορείτε. Θα σας δείξουν στο νοσοκομείο πώς να εκτελέσετε τη διαδικασία ανταλλαγής των υγρών και πώς να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα. Η εκπαίδευση διαρκεί συνήθως αρκετές ημέρες, κατά τις οποίες η νοσοκόμα θα σας δείξει επανειλημμένα τον τρόπο με τον οποίο θα χειρίζεστε την  θεραπεία σας μέχρις ότου νοιώσετε σίγουροι ότι έχετε μάθει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε.

Πώς θα αισθάνομαι;


Μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε  το νέο ότι χρειάζεται να μπούμε σε αιμοκάθαρση και να εξοικειωθούμε με τις θεραπείες. Οι αλλαγές  στην ζωή μας μπορούν να δημιουργήσουν δυσκολίες τόσο στο σπίτι όσο και στην εργασία μας αλλά και στα συναισθήματα μας. Αρχικά, πολλοί ασθενείς αισθάνονται ευέξαπτοι, καταθλιπτικοί, θυμωμένοι  ή φοβισμένοι. Μην κρύβετε  τα συναισθήματά σας, είναι καλύτερο για την ειρήνη του μυαλού σας να μιλήσετε σε κάποιον για το τι συμβαίνει. Επίσης όταν ενημερώνεστε ανακαλύπτοντας περισσότερα για την κατάσταση  της υγεία σας και τη θεραπεία σας  αυτό μπορεί να ανακουφίσει τους φόβους σας πάρα πολύ, καθώς και το να  μοιράζεστε τα συναισθήματά σας. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας ή τη νοσοκόμα στην κλινική όπου σας παρακολουθούν.θα πρέπει όμως να γνωρίζετε οτι η θεραπεία δεν είναι επώδυνη.

Υπάρχουν προβλήματα στην Περιτοναϊκή Κάθαρση;

Η πιο κοινή επιπλοκή είναι η λοίμωξη (περιτονίτιδα ή μόλυνση του σημείου εξόδου του καθετήρα). Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αποφευχθεί η μόλυνση ακολουθώντας  σωστά την διαδικασία αλλαγής καθώς και να φροντίζουμε την υγιεινή του σώματος μας αλλά και του χώρου στον οποίο κάνουμε την θεραπεία μας.

Πού θα το κάνω στο σπίτι;


Δεν χρειάζεστε ένα ειδικό δωμάτιο στο σπίτι για την θεραπεία σας, αν και θα πρέπει να γίνεται σε ένα καθαρό περιβάλλον. Πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν τα δικά τους υπνοδωμάτια, αν και θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πριν κάνετε μια ανταλλαγή, οπότε είναι καλύτερα αν το δωμάτιό σας βρίσκεται κοντά στο μπάνιο ή σε νιπτήρα. Δεν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που διέρχονται από το δωμάτιο κατά τη στιγμή της ανταλλαγής και όλα τα παράθυρα  και το air-condition  πρέπει να είναι κλειστά και τα κατοικίδια ζώα να μένουν εκτός.

Χρειάζεται να έχω κάποιον εξοπλισμό;


Θα χρειαστείτε τα ακόλουθα:

Επιφάνεια για τη διαδικασία ανταλλαγής(ένα τραπέζι), η οποία μπορεί να σκουπίζεται με   αντισηπτικό υγρό,  
Άγκιστρο(σταντ ορού) για κρέμασμα σάκου του υγρού αιμοκάθαρσης,
Ζυγαριά για το ζύγισμα των υγρών που βγάζουμε

    


Τι γίνεται με τις προμήθειες για το υγρό αιμοκάθαρσης;


Όλα τα υγρά αιμοκάθαρσης, και o εξοπλισμός για τη φροντίδα του σημείου εξόδου του καθετήρα καθώς και το αντισηπτικό υγρό για  το πλύσιμο των χεριών σας θα παραδίνεται στο σπίτι σας κάθε μήνα. Θα γνωρίζετε εκ των προτέρων πότε θα έρθουν ώστε να φροντίζετε να βρίσκεστε στο σπίτι. Πού θα αποθηκεύω τις προμήθειες μου;  Οι Προμήθειες μπορούν να αποθηκευτούν σχεδόν οπουδήποτε - στην κρεβατοκάμαρά σας, κάτω από τις σκάλες, στα ντουλάπια, στο κελάρι, στο γκαράζ, κ.λπ.

Μπορώ να εργαστώ ενώ κάνω Περιτοναϊκή Κάθαρση;


Οι ασθενείς CAPD ενθαρρύνονται, αν μπορούν, να επιστρέψουν στην εργασία τους. Όμως επειδή οι αλλαγές γίνονται κάθε 6 ώρες είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι τέτοιο στον χώρο εργασίας. Εκτός και αν έχετε την τύχη να εργάζεστε για κάποιον εργοδότη που μπορεί να σας παρέχει έναν χώρο για την θεραπεία σας. Επίσης δεν μπορείτε να σηκώνετε βάρη και γενικά να κάνετε πολύ κουραστικές εργασίες.

Μπορώ να πάω διακοπές;


Το σύνθημα στην Περιτοναϊκή  είναι: "έχω την τσάντα θα ταξιδέψω!" –  ένα ταξιδάκι αναψυχής σίγουρα ενθαρρύνεται αφού βοηθά και την ψυχολογία μας. Μια ανταλλαγή μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε καθαρή θέση, έτσι ώστε να μπορείτε να επισκεφθείτε την οικογένεια και τους φίλους σας και να πάτε διακοπές. Τα Κουτιά σας  του υγρού αιμοκάθαρσης μπορούν να παραδοθούν στον προορισμό των διακοπών σας, σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά θα απαιτηθεί κάποια προειδοποίηση (1-3 μήνες). Θα σας δοθούν κάποια ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τις διακοπές, και η μονάδα αιμοκάθαρσης θα σας βοηθήσει να παραγγείλετε αναλώσιμα και να σας συμβουλέψει σχετικά με την οργάνωση του ταξιδιού. Για κοντινές αποστάσεις μπορείτε να πάρετε μαζί σας τα υγρά από το σπίτι σας.

 Θα χρειαστώ μια ειδική δίαιτα;


 Οι ασθενείς σε Περιτοναϊκή Κάθαρση έχουν μια αρκετά ελεύθερη διατροφή. Με την θεραπεία, οι πολύτιμες πρωτεΐνες χάνονται στο υγρό σε κάθε ανταλλαγή, και αυτές πρέπει να αντικατασταθούν. Οι πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη, την οικοδόμηση των μυών και την υγεία των ιστών και θα πρέπει να να τρώτε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά.

    
Το αλάτι μπορεί να περιοριστεί διότι μπορεί να συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και να προκαλέσει  δίψα και  κατακράτηση υγρών. Το Αλάτι στο τραπέζι θα πρέπει να αποφεύγεται και τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.

    
Τρόφιμα που περιέχουν κάλιο - όπως οι μπανάνες, τα πορτοκάλια και τα σοκολατάκια - επιτρέπονται με μέτρο

    
Φώσφορος συσσωρεύεται στο σώμα στην νεφρική ανεπάρκεια και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα οστά. Το φωσφορικό άλας είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στο γάλα, το τυρί, το συκώτι, τα καρύδια και τα πρωτεϊνικά τρόφιμα, αλλά μερικά από αυτά τα τρόφιμα ενθαρρύνονται .

Φάρμακα τα οποία είναι δεσμευτικά του Φωσφόρου μπορεί να είναι αναγκαίο  να πάρετε μαζί με τα γεύματα σας, εάν το επίπεδο φωσφορικών στο αίμα σας παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Επίσης
αν έχετε δυσκοιλιότητα, μπορεί να επηρεάσει την διαδικασία της κάθαρσης . Θα πρέπει στην διατροφή σας  να περιλαμβάνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως το πίτουρο, δημητριακά και φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ο έλεγχος στην πρόσληψη  υγρών μπορεί να είναι αναγκαίος  για να διατηρηθεί η καλή ισορροπία των υγρών - το ποσό που λαμβάνετε δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που αποβάλλετε με τη μορφή ούρων και αιμοκάθαρσης. Όσο λιγότερα τα ούρα σας, τόσο μεγαλύτερος ο έλεγχος. Η κατακράτηση υγρού στο σώμα μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα και  υψηλή αρτηριακή πίεση. Η διαιτολόγος θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τη δίαιτα κατά τις επισκέψεις στο γιατρό σας.

Ποια φάρμακα θα πρέπει να πάρω;


Οι περισσότεροι ασθενείς σε Περιτοναϊκή κάθαρση  θα χρειαστεί να πάρουν κάποιο από τα ακόλουθα:

    
Βιταμίνες

    
Σίδηρο

    
Η ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ), με ένεση

    
Δεσμευτικά Φωσφόρου

    
Φάρμακα  για την Υπέρταση
    Ασβέστιο

    
Ινσουλίνη, αν έχετε διαβήτη

Είναι σημαντικό να παίρνετε τα φάρμακα σας, όπως προβλέπεται.


Η θεραπεία μου θα επηρεάσει την οικογένειά μου;


Όταν ξεκινήσετε την θεραπεία σας και προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα είναι αναμενόμενο να χρειαστεί να προσαρμοστεί  και  η οικογένειά σας. Μπορεί να χρειαστείτε κάποια υποστήριξη στα πρώτα στάδια της θεραπείας μέχρι να μπείτε στους ρυθμούς της θεραπείας αλλά και  να αισθάνεστε σωματικά και ψυχολογικά καλύτερα και περισσότερο σε θέση να προσαρμοστείτε  στη ρουτίνα των ανταλλαγών. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες αλλαγές πρέπει να γίνουν κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό  η οικογενειακή ζωή να συνεχίζεται όπως και πριν.

Τι γίνεται με τη σεξουαλική ζωή μου;


Με τις αλλαγές στον τομέα της υγείας και του τρόπου ζωής  μερικές φορές είναι δύσκολο να βρείτε την ενέργεια για μια ικανοποιητική σεξουαλική σχέση με τον σύντροφό σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένταση και μια αίσθηση ότι δεν είστε τόσο κοντά όσο πριν. Πολλοί παράγοντες , σωματικοί και ψυχολογικοί , μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της σεξουαλικής ορμής, αυτοί περιλαμβάνουν  την κόπωση, την κατάθλιψη, τα φάρμακα και τις δυσκολίες που σχετίζονται με την χρόνια νεφρική νόσο. Συζητήστε αυτά τα προβλήματα με το γιατρό σας έτσι ώστε να μπορεί να δοθεί η κατάλληλη βοήθεια. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια στενή σχέση με τον/την  σύντροφό σας.

Ποιος θα με φροντίζει στο σπίτι;

Πάντα φυσικά θα είστε σε επαφή με την μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης του Νοσοκομείου το οποίο έχει αναλάβει την θεραπεία σας αλλά ταυτόχρονα στο σπίτι θα έχετε την οικογένεια σας.Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε οτι συνήθως δεν υπάρχει λόγος για κάποια αυξημένη φροντίδα απο κάποιον άλλο πέρα απο την ανάγκη της ψυχολογικής στήριξης και της παρέας.

Πόσο καιρό θα είμαι σε Περιτοναϊκή Κάθαρση;

Όταν τα νεφρά σας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου θα χρειαστείτε  αιμοκάθαρση επ’ αόριστον, εκτός αν έχετε προγραμματίσει μια μεταμόσχευση νεφρού με κάποιον δότη συμβατό μέσα στην οικογένεια(μπορείτε να συζητήσετε την προετοιμασία για αυτό(εξετάσεις κλπ) με το γιατρό σας στην μονάδα που σας παρακολουθεί). Οι ασθενείς έχουν καταφέρει με επιτυχία να ακολουθούν θεραπεία σε Περιτοναϊκή κάθαρση  για πάνω από δέκα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο