Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Πως γίνεται (σωστά) η συλλογή ούρων 24ώρου;


Αυτή είναι μια ερώτηση που γίνεται συχνά από ασθενείς, αλλά απαντιέται λάθος (από τους γιατρούς).
Σκοπός της συλλογής των ούρων είναι η ποσοτικοποίηση (μέτρηση) μίας ή και περισσότερων ουσιών που αποβάλλουν τα νεφρά με σκοπό την διαπίστωση βλάβης (λεύκωμα), του βαθμού της νεφρικής λειτουργίας (κάθαρση κρεατινίνης) και του μεταβολικού προφίλ νεφρολιθίασης (πέτρα στα νεφρά, ασβέστιο, ουρικό, οξαλικά, κιτρικά κλπ) ή ακόμα και του μεταβολισμού των πρωτεινών (PCR: Πρωτεινικός Καταβολικός Ρυθμός). Κάνοντας μια συλλογή εντός ενός καθορισμένου χρονικού διαστήματος (24 ώρες) μπορούμε να έχουμε μια απεικόνιση του πως δουλεύουν οι νεφροί, παραβάλλοντας τις πραγματοποιημένες μετρήσεις με νόρμες, εύρη φυσιολογικών τιμών που έχουν συλλεχθεί σε μεταβολικά εργαστήρια.
Για να είναι αξιόπιστες οι μετρήσεις αυτές, πρέπει το διάστημα (ο χρόνος) της συλλογής να είναι προκαθορισμένος (24 ώρες) ή τουλάχιστον γνωστός ώστε τα αποτελέσματα να μπορούν να αναχθούν στο 24ωρο με μια απλή διαίρεση. Οι βασικές αρχές της συλλογής είναι οι ακόλουθες:
  1. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του εργαστηρίου σχετικά με τα δοχεία της συλλογής. Ορισμένες φορές τα δοχεία αυτά περιέχουν συντηρητικές ουσίες για την συντήρηση των προς μέτρηση συστατικών ή πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος για αποφυγή σχηματισμού ιζήματος
  2. Ξεκινούμε την συλλογή μια ώρα της ημέρας που μας βολεύει και την τελειώνουμε την ίδια ώρα της επόμενης μέρας. Αν δεν μας βολεύει να ξεκινήσουμε την συλλογή στις 7 ώρα το πρωί, αλλά στις 10, την ξεκινάμε την ώρα που μας βολεύει για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα λάθους.
  3. Γράφουμε την ώρα που ξεκινάμε την συλλογή με ακρίβεια λεπτού!
  4. Η συλλογή ξεκινά με άδεια κύστη, άρα ουρούμε πριν ξεκινήσουμε την συλλογή και καταγράφουμε την ώρα που ουρήσαμε σαν την ώρα έναρξης της συλλογής. Τα ούρα αυτά τα πετάμε, δεν τα προσθέτουμε στην συλλογή
  5. Από την ώρα που ξεκινούμε την συλλογή, και για τις επόμενες 24 ώρες ουρούμε στο δοχείο της συλλογής (δεν είναι ανάγκη να σημειώνουμε τις ώρες των ουρήσεων!)
  6. Στη διάρκεια της συλλογής τα δοχείο φυλάσσονται στο ψυγείο
  7. Ακριβώς 24 ώρες μετά την έναρξη της συλλογής ουρούμε στο δοχείο για τελευταία φορά
  8. Γράφουμε την ώρα της τελευταίας ούρησης
  9. Δίνουμε το δοχείο και τις ώρες έναρξης-λήξης της συλλογής στο εργαστήριο
Παράδειγμα: θέλω να ξεκινήσω την συλλογή λίγο προτού φύγω για δουλειά (730πμ). Στις 730 το πρωί ουρώ στην τουαλέττα, γράφω την ώρα σε ένα χαρτί και από το σημείο αυτό και μετά ουρώ στο δοχείο της συλλογής. Την επόμενη μέρα το πρωί, ουρώ στις 730πμ στο δοχείο για τελευταία φορά και καταγράφω την ώρα της ούρησης.
Σε περίπτωση που κάποιες από τις ενδιάμεσες ουρήσεις δεν συλλεχθούν (π.χ. το ξεχάσαμε) το λέμε στον γιατρό που θα ερμηνεύσει τα αποτελέσματα. Δεν έχει νόημα να το κρύψουμε γιατί από αυτή την εξέταση θα ληφθούν αποφάσεις για την υγεία μας, δεν γράφουμε εξετάσεις στο σχολείο! Ανάλογα με το σκοπό της συλλογής και το αποτέλεσμα, μπορεί η ελλιπής συλλογή να μην επηρεάσει δραματικά την εξαγωγή διαγνωστικών συμπερασμάτων και την λήψη θεραπευτικών αποφάσεων από τον γιατρό.

Πηγή:https://perialatonkaiydaton.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο