Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

3 Aπλές Εξετάσεις για τον έλεγχο της Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία της νεφρικής νόσου. Η υψηλή πίεση του αίματος μπορεί επίσης να συμβεί ως αποτέλεσμα της νεφρικής νόσου. Μία πίεση αίματος 140/90 ή υψηλότερη ονομάζεται υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν έχετε διαβήτη ή νεφρική νόσο ένας στόχος κάτω από 130/80 συνιστάται. Διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο είναι σημαντική για να μειωθεί ο κίνδυνος της νόσου των νεφρών, της καρδιάς και να περιορισθεί η πιθανότητα για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γενική Εξέταση Ούρων. Μια ανάλυση ούρων είναι μια δοκιμή που ελέγχει ένα δείγμα ούρων για την ποσότητα της πρωτεΐνης, του αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια) και τα λευκά κύτταρα του αίματος και άλλων συστατικών. Πρωτεΐνη (λεύκωμα), ερυθρά αιμοσφαίρια και λευκοκύτταρα δεν βρίσκονται φυσιολογικά στα ούρα, οπότε η παρουσία κάποιοων από αυτά στα ούρα μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη νεφρικής νόσου. Έχοντας πρωτεΐνη στα ούρα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της ΧΝΝ, ιδίως σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Αρκετές άλλες δοκιμασίες μπορούν να γίνουν για να ελέγξει για πρωτείνη στα ούρα.

Ρυθμός σπειραματικής διήθησης (ΡΣΔ-Glomerular Filtration Rate-GFR). GFR υπολογίζεται έχοντας το αποτέλεσμα της κρεατινίνης του αίματος. Ο GFR λέει πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά καιν είναι ο καλύτερος τρόπος ελέγχου της λειτουργίας τους. Η κρεατινίνη από μόνη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει τη λειτουργία των νεφρών. Ο GFR υπολογίζεται χρησιμοποιώντας την κρεατινίνη ορού και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο. Στα πρώτα στάδια της νόσου των νεφρών ο GFR μπορεί να είναι φυσιολογικός. Μία τιμή 60 ή μεγαλύτερη είναι φυσιολογική (ο GFR μειώνεται με την ηλικία). Ένας αριθμός GFR μικρότερος από 60 είναι χαμηλός και μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη ΧΝΝ. Οποιοσδήποτε είναι σε αυξημένο κίνδυνο για νεφρική νόσο (ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή νεφρικής νόσου), θα πρέπει να υποβληθεί σε αυτόν τον απλό έλεγχο. Θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, έτσι ώστε εάν υπάρχει νεφρική νόσος νωρίς, μπορεί να αντιμετωπιστεί αμέσως. Πρόωρη νεφρικής νόσος μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί για να το κρατήσει από να πάρει χειρότερα!

http://www.athens-nephrology.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο