Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Πρώιμη Ουραιμική Μυοκαρδιοπάθεια


Η καρδιά και οι νεφροί είναι όργανα που αλληλεπιδρούν και οι διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας μπορούν να επιδεινώσουν την πρόγνωση και να δυσχεράνουν τη θεραπεία των καρδιολογικών ασθενών.
Ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και απόλυτα φυσιολογική καρδιά ειναι συνήθως η εξαίρεση.

Η ελαττωμένη λειτουργικότητα της αριστερής κοιλίας (το μέρος της καρδιάς που στέλνει το αίμα σε όλο το σώμα) ειναι συχνή σε ασθενείς με επίπεδα κρεατινίνης απο 6 mg και πάνω, και ονομάζεται πρώιμη ουραιμική μυοκαρδιοπάθεια. 

Συχνές αιτίες : μη ρυθμισμένη αρτηριακή υπέρταση, διαβήτης, στεφανιαία νόσος, σπειραματονεφρίτιδες, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες αιτίες λιγότερο συχνές. Αυτή η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να βελτιωθεί με την αιμοδυίλιση ή μεταμόσχευση νεφρού.

Οι μηχανισμοί που προκαλούν βλάβη στο μυοκάρδιο και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι:
διαταραχές του μεταβολισμού του ασβεστίου ,του καλλίου (σημαντικότατα για τα καρδιακά κύταρα), αύξηση των κατεχολαμινών(αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη που κουράζουν και μαστιγώνουν τα καρδιακά κύτταρα και επιπλέον διευκολύνουν την εμφάνιση αρρυθμιών), αναιμία, αύξηση του όγκου αίματος, που υπερφορτώνει και κουράζει την καρδιά , μπορεί να φτάσει να γίνει και πνευμονικό οίδημα η οίδημα πρώτα στα κάτω άκρα και στη συνέχεια σε όλο το σώμα.

Η αιμοδιύλιση, στην λειτουργικότητα της αριστερής κοιλίας,( η αντλία της καρδιάς προς το σώμα), μπορεί να ειναι ευνοική η δυσμενής, αντίθετα η περιτοναική κάθαρση έχει πιο ήπια και πιο βαθμιαία δράση, δηλαδή η αφαίρεση όγκου γίνεται πιο βαθμιαία, και έτσι καλύτερα ανεκτή απο τον οργανισμό. Φυσικά στη θεραπεία ειναι σημαντικός και ο τρόπος ζωής, σωστή διατροφή, ξεκούραση και ο κάθε ασθενής να συμβουλεύεται τακτικά τον θεράποντα ιατρό του. 

Dr Patrizia Piras Καρδιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο