Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Mέτρα για μια Υγιή Καρδιά Όντας σε Αιμoκάθαρση


Τι είναι η καρδιαγγειακή νόσος;

Καρδιαγγειακή νόσος σημαίνει την ύπαρξη προβλημάτων με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα , συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των πνευμόνων και των ποδιών. Καρδιά και νόσος των αιμοφόρων αγγείων είναι συχνή σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ). Με την πάροδο του χρόνου, τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα προς την καρδιά και τον εγκέφαλο μπορεί να αποφραχθούν από συσσώρευση κυττάρων, λίπους και χοληστερόλης. Αυτό μειώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Υπάρχουν διάφορες μορφές καρδιαγγειακής νόσου:

Η στεφανιαία νόσος, η πιο κοινή μορφή της καρδιακής νόσου. Επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς και προκαλώντας στηθάγχη (πόνος στο στήθος) και καρδιακή προσβολή.
Υπερτροφία της αριστερής κοιλίας - Ο μυς στην αριστερή πλευρά της καρδιάς γίνεται παχύτερος και δεν λειτουργεί τόσο καλά.
Καρδιακή ανεπάρκεια - Η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλεί το αίμα σε όλο το σώμα, καθώς θα έπρεπε. Η καρδιακή ανεπάρκεια εξελίσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ικανότητά του να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες.
Εγκεφαλικό επεισόδιο - Έλλειψη της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί από ένα θρόμβο αίματος ή αιμορραγία στον εγκέφαλο από ένα σπασμένο αιμοφόρο αγγείου.
Οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.
Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος σχετίζεται με τη νεφρική νόσο και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και η υψηλή πίεση του αίματος. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς σε αιμοκάθαρση να ακολουθούν βήματα για την πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αν παρόλα αυτά εγκατασταθεί καρδιαγγειακή νόσος, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν τη θεραπευτική αγωγή τους προσεκτικά για να αποφευχθούν επιπλοκές, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Πρόληψη

Οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.
Αρχικά είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο των προβλημάτων υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακή νόσο, ιδιαίτερα ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Απαραίτητο είναι να ακολουθηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής, οι ασθενείς να τρώνε τα σωστά τρόφιμα, να ασκούνται τακτικά και να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης

Τα χάπια πίεσης του αίματος συνήθως προτιμούνται για τα άτομα με ΧΝΝ ονομάζονται αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αΜΕΑ) ή αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs). Βοηθούν στην προστασία της καρδιάς. Η αρτηριακή πίεση στόχος για ασθενείς σε αιμοκάθαρση πριν την συνεδρία είναι ίση ή μικρότερη από 140/90 και μετά από αυτήν 130/80. για τη βελτίωσή τους.
Η μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης κρίνεται απαραίτητη.
Υψηλά επίπεδα στο αίμα των λιπών, όπως η χοληστερόλη αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αν τα επίπεδα λιπιδίων είναι πολύ υψηλά, μπορεί να χρειαστεί να ακολουθηθεί μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και αυξηθεί ο χρόνος της άσκησης. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να λάβουν χάπια (όπως μια στατίνη) για να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Διατροφή-Άσκηση


Γενικά πρέπει να ακολουθηθεί μία διατροφή καρδιοπροστατευτική.
Η διατροφή αυτή πρέπει να έχει τη σωστή ποσότητα πρωτεϊνών και θερμίδων για να κρατήσει τον οργανισμό σε ένα υγιές βάρος.
Βασικές οδηγίες είναι η μείωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, όπως τα αυγά, το πλήρες γάλα, το τυρί και τα τηγανητά και η αύξηση αυτών που είναι πλούσια σε καρδιάπροστατευτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά περιλαμβάνουν ψάρια όπως ο σολομός, τόνος, πέστροφα λίμνης και οι σαρδέλες, και άλλα τρόφιμα, όπως το λινέλαιο, το ελαιόλαδο και τα καρύδια.
Αν κάποιος ασθενής είναι σε τροποποιημένη δίαιτα σε σχέση με τα λευκώματα και το κάλιο, πρέπει να μιλήσει με τον νεφρολόγο του για οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή του.

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας:
  • Μειώνει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αν κάποιος έχει σακχαρώδη διαβήτη
  • Μειώνει την αρτηριακή υπέρταση
  • Βελτιώνει την φυσική κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων.
  • Αυξάνει το επίπεδο ενέργειας του οργανισμού
  • Βελτιώνει την συναισθηματική ευεξία.
Αντιμετώπιση της αναιμίας

Ασθενείς με ΧΝΝ συχνά αναπτύσσουν αναιμία, δηλαδή χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό τους κάνει να αισθάνονται κουρασμένοι και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό πρόβλημα που ονομάζεται υπερτροφία της αριστερής κοιλίας. Πρόκειται για μία πάχυνση του μυός στην αριστερή πλευρά της καρδιάς. Η αναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη (EPO) και επιπλέον σίδηρο. Διόρθωση της αναιμίας βοηθά να κρατήσει την καρδιά σας υγιή.

Ρύθμιση Ασβεστίου-Φωσφόρου, Ρόλος της Βιταμίνης D

Το ασβέστιο και ο φώσφορος πρέπει να κρατιόνται σε ισορροπία σε ασθενείς με ΧΝΝ. Και αυτό γιατί τα οστά χάνουν ασβέστιο και εξασθενίζουν με την πάροδο του χρόνου. Κάποια ποσότητα ασβεστίου μπορεί να καταλήξει σε μέρη του σώματος, όπου δεν ανήκει, όπως την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό κάνει τα αιμοφόρα αγγεία πιο σκληρά, λιγότερο ευένδοτα και με πιο στενό αυλό. Όταν συμβεί αυτό, θα είναι πιο πιθανό να έχουμε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί να χρειαστεί να:
Ακολουθηθεί μια διατροφή που είναι χαμηλή σε υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο τρόφιμα όπως τα ποτά τύπου cola, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ξερά φασόλια, τα μπιζέλια, τα καρύδια και οι σπόροι.
Να ληφθούν δεσμευτικά του φωσφόρου και/ή μια ενεργή μορφή της βιταμίνης D, που αναφέρεται να έχει και καρδιοπροστατευτικά χαρακτηριστικά μεταξύ των πλειοτρόπων δράσεων της.

Ασπιρίνη

Σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς μπορεί να κληθούν να λάβουν ασπιρίνη για την πρόληψη καρδιακών προσβολών. Μερικές φορές η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικά προβλήματα.

Ομοκυστεΐνη

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα σχετίζονται με την αυξημένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου. Λήψη φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Β12 βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος είναι επιβεβλημένη γιατί πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου.

Διατήρηση συναισθηματικής ευεξίας

Μερικές φορές, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ενδέχεται να αισθάνονται κατάθλιψη, θυμό ή κάποιας μορφής αναστάτωση. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την καθημερινότητα στην αιμοκάθαρση. Μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Είναι σημαντικό να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια για την επίλυση τους. πάρετε θεραπεία εάν έχετε αυτά τα συναισθήματα.

 http://www.athens-nephrology.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο