Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Διαλέγοντας την θεραπεία που θα ακολουθήσετε





Όταν έρχεται η ώρα να επιλέξετε μια θεραπεία για  την νεφρική ανεπάρκεια(Αιμοκάθαρση στο μηχάνημα τεχνητού Νεφρού ή Περιτοναϊκή Κάθαρση), η απόφαση μπορεί συχνά να είναι αγχωτική. Μαθαίνοντας όσο μπορείτε για τις επιλογές σας είναι καλό να μιλήσετε με την ομάδα υγείας σας για να επιλέξετε ένα σχέδιο θεραπείας που είναι κατάλληλη για σας  και θα βοηθήσει εσάς και την οικογένειά σας να αισθανθεί καλύτερα προετοιμασμένη . Κάθε επιλογή έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, έτσι είναι σημαντικό να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Ότι θα μπορούσε να είναι θετικό για ένα άτομο μπορεί να είναι αρνητικό για κάποιον άλλο.

Κανονικά, τα νεφρά αφαιρούν τα απόβλητα και το επιπλέον υγρό από το αίμα, αλλά όταν οι νεφροί έχουν υποστεί ζημιά , τα απόβλητα και  το επιπλέον υγρό συσσωρεύονται στο αίμα. Αυτή η συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ανορεξία, προβλήματα στον ύπνο, αναιμία, ή μια σειρά από άλλα συμπτώματα. Όταν η νεφρική σας λειτουργία είναι λιγότερο από το 15% αυτό σημαίνει ότι έχετε νεφρική ανεπάρκεια και θα χρειαστεί θεραπεία με έναν από τους δύο τρόπους.

Υπάρχουν δύο επιλογές θεραπείας για νεφρική ανεπάρκεια: Η κάθαρση (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση) και μεταμόσχευση νεφρού.

Συζητήστε με την οικογένειά σας, ώστε να μπορέσετε να αποφασίσετε ποια θεραπεία θα ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του τρόπου ζωής σας. Επίσης, έχετε πάντα την επιλογή να αλλάξετε σε ένα διαφορετικό είδος  θεραπείας στο μέλλον. Καθώς οι ανάγκες σας αλλάζουν και για την  τη ζωή σας με την πάροδο του χρόνου, έτσι μπορεί να αλλάξει και η θεραπεία σας. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για τους οποίους μια συγκεκριμένη επιλογή θεραπείας δεν είναι σωστή για σας, άρα είναι σημαντικό να  μιλήσετε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας για να συζητήσετε τις προσωπικές σας ανάγκες.

Αιμοκάθαρση

Η αιμοκάθαρση είναι μια θεραπεία που απομακρύνει τα απόβλητα και το επιπλέον υγρό από το αίμα σας. Αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι ή σε ένα κέντρο αιμοκάθαρσης. Κατά την αιμοκάθαρση, το αίμα αντλείται μέσω εύκαμπτων σωλήνων σε ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης όπου περνά μέσα από ένα ειδικό φίλτρο που ονομάζεται συσκευή διάλυσης (που ονομάζεται επίσης και τεχνητό νεφρό). Μετά  το αίμα σας φιλτράρεται, και επιστρέφεται στο αίμα σας. 

Περιτοναϊκή Κάθαρση 

περισσότερα για την μέθοδο εδώ :( http://peritonaiki.blogspot.com/2015/03/blog-post_24.html)

Στην περιτοναϊκή κάθαρση (PD), το αίμα σας  καθαρίζεται μέσα στο σώμα σας και όχι έξω από το σώμα σας. Η επένδυση της κοιλιάς σας (το περιτόναιο) λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο. Ένα καθαριστικό διάλυμα ρέει μέσα στην κοιλιά σας μέσω ενός μαλακού σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας PD. Απόβλητα και επιπλέον υγρό περνούν από το αίμα σας στο διάλυμα καθαρισμού. Η περιτοναϊκή κάθαρση είναι μια θεραπεία που μπορεί να γίνει στο σπίτι, ή ακόμη και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Εξαιτίας αυτού, η περιτοναϊκή κάθαρση μπορεί να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία.
Μεταμόσχευση Νεφρού

Η μεταμόσχευση νεφρού είναι μια λειτουργία που τοποθετεί ένα υγιές νεφρό από άλλο άτομο μέσα στο σώμα σας. Το νεφρό μπορεί να προέρχεται από κάποιον που έχει πεθάνει ή από ζώντα δότη που μπορεί να είναι ένας στενός συγγενής, σύζυγος ή φίλος. Αυτό μπορεί να έρθει ακόμη και από κάποιον που θέλει να δωρίσει ένα νεφρό σε όσους έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση. Ωστόσο, μια μεταμόσχευση νεφρού είναι μια θεραπεία, , και είναι σημαντικό να φροντίζουμε για το νέο νεφρό με την ίδια φροντίδα όπως και πριν τη λήψη του μοσχεύματος. 

Μετάφραση απο  https://www.kidney.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο