Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Η Σημασία της Βιταμίνης D στους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια



Γιατί είναι η βιταμίνη D σημαντική για τη ΧΝΝ;

Η βιταμίνη D αποτελεί μία μεγάλη υπόσχεση για τη θεραπεία ασθενών με ΧΝΝ. Επιπλοκές της ΧΝΝ είναι η οστική νόσος μπορεί και η καρδιαγγειακή νόσο. Ενθαρρυντικά στοιχεία από την σύγχρονη βιβλιογραφία και την διεθνή κλινική εμπειρία αποκαλύπτουν ότι η βιταμίνη D
μπορεί να παίζει ένα κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία αυτών των επιπλοκών καθώς και στην εξέλιξη της νεφρικής νόσου με τον περιορισμό της λευκωματουρίας.
Η ΧΝΝ επηρεάζει τα οστά αλλάζοντας την ισορροπία μεταξύ φωσφόρου και ασβεστίου.
  • Περίσσεια φωσφόρου στο σώμα απομακρύνεται από τους νεφρούς, αλλά σε κατάσταση ΧΝΝ τείνει να συσσωρεύεται στο αίμα, οδηγώντας σε απώλεια του ασβεστίου από τα οστά.
  • Τέσσερεις μικροί αδένες (παραθυρεοειδείς), που βρίσκεται στο λαιμό, ρυθμίζουν την ομοιόσταση ασβεστίου στο σώμα. Μπορούν να γίνουν υπερβολικά δραστήριοι και να οδηγήσουν σε περαιτέρω απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Οι αλλαγές αυτές οδηγούν σε προβλήματα όπως κατάγματα, σκλήρυνση των μαλακών ιστών (επασβέστωση), όπως η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο ακόμα και θάνατο.
Πώς η βιταμίνη D βοηθά;

Η βιταμίνη D βελτιώνει την ομοιόσταση ασβεστίου σε ασθενείς με ΧΝΝ και μειώνει την υπερδραστηριότητα της παραθορμόνης (ΡΤΗ). Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετή βιταμίνη D μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, και της έκθεσης στο ηλιακό φως. Αυτή
η βιταμίνη D στη συνέχεια μετατρέπεται κανονικά από τα νεφρά σε μια «δραστική μορφή» η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σώμα. Σε ασθενείς με ΧΝΝ, η βιταμίνη D δεν μπορεί να μετατραπεί στην ενεργό μορφή, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει έλλειμμα βιταμίνης D.

Τι σημαίνει αυτό για τις καρδιακές παθήσεις;

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η θεραπεία με βιταμίνη D όχι μόνο μειώνει την αθηροσκλήρωση, αλλά επίσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
Είναι σαφές ότι η θεραπεία με βιταμίνη D μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την μάχη ενάντια στην ΧΝΝ τόσο στα αρχικά όσο και στα προχωρημένα στάδια της νόσου, βελτιώνοντας τόσο τον οστικό μεταβολισμό όσο
και την υγεία της καρδιάς.

 http://www.athens-nephrology.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο