Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Ποσότητα διούρησης και νεφρική λειτουργία



Είναι δυνατόν να εχει κανείς πρόβλημα με τα νεφρά εφόσον ουρεί κανονικά; Αυτό το ερώτημα μου έχει τεθεί από αρκετούς ασθενείς τα τελευταία χρόνια και θα ηταν χρήσιμο να δούμε την απάντηση: η παραγωγή «επαρκούς» ποσότητας ούρων ΔΕΝ συνεπάγεται και φυσιολογική νεφρική λειτουργία.

Αυτό γίνεται κατανοητό αν σκεφτούμε πως τα νεφρά δημιουργούν τα ούρα: για να παραχθούν 2 λίτρα ούρα τα νεφρά πρέπει να επεξεργασθούν έναν αρκετά μεγαλύτερο όγκο υγρού.

Η αρχική ποσότητα του υγρού από την οποία παράγονται τα ούρα είναι γύρω στα 170 λίτρα την ημέρα και είναι γνωστή σαν ρυθμός σπειραματικής διήθησης. Ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης είναι το πραγματικό μέτρο της νεφρικής λειτουργίας, το οποίο μπορεί να μειωθεί σημαντικά χωρίς να επηρεασθεί η διούρηση. Π.χ. ακόμα και μια μείωση του ρυθμού διήθησης κατα 90% απο τα 170 στα 17 λίτρα δεν θα επηρεάσει την ποσότητα των παραγόμενων ούρων, αν και θα επηρεάσει την ποιότητα των ούρων. Μια τέτοια σημαντική έκπτωση της νεφρικής  θα επηρέασει βέβαια άλλους εργαστηριακούς δείκτες νεφρικής λειτουργίας. Φυσικα θα πρέπει να υποψιασθεί κανείς ότι υπάρχει πρόβλημα με τα νεφρά για να τις ζητήσει.

Συνεπώς κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει ότι δεν έχει πρόβλημα με τα νεφρά επειδή ουρεί φυσιολογικά.Με τεχνικούς όρους η διούρηση δεν είναι ευαίσθητος δείκτης νεφρικής λειτουργίας.Η ανίχνευση και πρώϊμη διάγνωση νεφρικής δυσλειτουργίας θα μας απασχολήσει σε άλλη ανάρτηση.

 https://perialatonkaiydaton.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο