Προσοχή

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.Aφορούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για την Περιτοναϊκή Κάθαρση, αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΧΝΑ, και χάνονται σε αναζητήσεις του διαδικτύου χωρίς να βρίσκουν τις απαντήσεις που αναζητούν. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Μύθοι και γεγονότα





Μύθος: Η μόνη επιλογή για τη λήψη θεραπεία αιμοκάθαρσης είναι να ταξιδέψει  κάποιος σε ένα κέντρο  (νοσοκομείο ή κλινική) τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για  4 ώρες

Γεγονός: Η αιμοκάθαρση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους: Μπορείτε να κάνετε αιμοδιάλυση, η οποίο γίνεται σε μια μονάδα αιμοκάθαρσης, ένα νοσοκομείο ή κλινική. Ή μπορείτε να κάνετε περιτοναϊκή κάθαρση που γίνεται στο σπίτι σας. Εσείς και ο γιατρός σας πρέπει αποφασίσετε ποια μορφή αιμοκάθαρσης και ποιό μέρος είναι το καλύτερο για εσάς, και με βάση την κατάσταση της υγείας σας και τις επιθυμίες σας.

Μύθος: Η αιμοκάθαρση είναι επώδυνη.

Γεγονός: Ανάλογα με τη μορφή αιμοκάθαρσης που θα επιλέξετε, αν είστε σε αιμοκάθαρση μπορεί να έχετε κάποια δυσφορία όταν οι βελόνες έχουν τοποθετηθεί σε μόσχευμα , αλλά οι περισσότεροι ασθενείς συνήθως δεν έχουν άλλα προβλήματα. Η  θεραπεία αιμοκάθαρσης είναι ανώδυνη. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν μια πτώση στην πίεση του αίματος τους, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό, πονοκέφαλο ή κράμπες. Ωστόσο, αν έχετε φροντίσει να ακολουθήσετε διατροφή και περιορισμό υγρών  μπορούν να αποφευχθούν αυτοί οι τύποι των παρενεργειών.

Μύθος: Η αιμοκάθαρση είναι μια ποινή θανάτου.

Γεγονός: Όχι, η αιμοκάθαρση είναι μια ποινή ισόβιας κάθειρξης που μεταφράζεται σε ζωή. Όταν, η οικογένεια και ο γιατρός σας αποφασίσει ότι είναι καιρός για σας να υποβληθείτε σε αιμοκάθαρση αυτό που όλοι λένε είναι ότι θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας και να αισθανθείτε καλύτερα.

Μύθος: Η αιμοκάθαρση είναι ακριβή ή απρόσιτη για τον ασθενή.

Γεγονός: Η  κυβέρνηση πληρώνει το 100% τοις εκατό του συνολικού κόστους αιμοκάθαρσης για τους περισσότερους ασθενείς.


Μύθος: Λόγω των χρονικών περιορισμών και  της εξάντλησης, οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Γεγονός: Τα κέντρα αιμοκάθαρσης βρίσκονται σε κάθε γωνιά  σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Η θεραπεία είναι τυποποιημένη. Θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού για θεραπείες αιμοκάθαρσης σε άλλο κέντρο πριν πάτε.(Υπάρχει σύμβαση μεταξύ των χωρών). Όσον αφορά την εξάντληση, αν φροντίσετε τον εαυτό σας και ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας θα πρέπει να αισθάνεστε  μια χαρά.

Μύθος: Ως  ασθενής σε αιμοκάθαρση, θα νιώθω μόνος και θα είναι ένα βάρος για την οικογένειά μου

Γεγονός: Πολλοί ασθενείς σε αιμοκάθαρση, τη στιγμή που θα συνηθίσουν την διαδικασία αιμοκάθαρσης , στην πραγματικότητα αρχίζουν να αισθάνονται πολύ καλύτερα από ό, τι πριν από την έναρξη της αιμοκάθαρσης και αισθάνονται πολύ λιγότερο  ένα βάρος για τις οικογένειές τους. Επίσης, πολλοί εμπλέκονται σε εθελοντικές δραστηριότητες για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους, για παράδειγμα, συμμετέχουν σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης των ασθενειών των νεφρών καθώς και την πρόληψη τους.

Αν θα θέλατε περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τους συλλόγους Νεφροπαθών της χώρας στην οποία διαμένετε ή στα κατά τόπους Νοσοκομεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε εδώ ένα σχόλιο